Network Menu

Tidigare brev

Värvningskväll 4 september

Det är dags för höstens sedvanliga värvningskväll i Kuala Lumpur! I år börjar vi hemma hos mig med lite mingel och en presentation av Sara Hedin om Business Swedens arbete. Sen, för de som känner för det, korsar vi gatan och avslutar kvällen på Bar Trigona. Håll utkik efter inbjudan på Facebook!

Jag önskar er alla varmt välkomna och hoppas på att se många välbekanta ansikten men också på att göra nya bekantskaper! Om du inte är medlem än så är det min förhoppning att du blir bra sugen på att haka på vårt härliga gäng efter att ha läst några av våra medlemmars ord nedan för…

Vi har kul ihop!

Vi lär oss av varandra!

Vi stöttar varandra!

…och för min del ger alla dessa nya möten och aktiviteter härlig energi i vardagen!

Välkommen!

Marita Viksten

Styrelseordförande Kuala Lumpur

 

Några ord från våra medlemmar

Jag gick med i SWEA för att ;

Få tillhöra en svensk gemenskap ute i världen där mötet med andra Svenska kvinnor, med samma kulturella referenser och traditioner men med olika erfarenheter i livet, var viktigt. Detta har bidagit till många fina möten, nya vänner och erfarenheter som skapat en trygghet i det nya hemlandet.

~Karin Wafa

Nytt land, ny stad, lätt att känna sig ensam och vilsen. Att få gå på kaffemorgon och träffa svenskar med olika erfarenheter, få råd och tips, dela telefonnummer, bli inbjuden till lunch. Det betydde jättemycket för mig. Har träffat så många fina människor och vänner genom SWEA.

~Åsa Wallmark

Swea KL startade upp 2004 precis när vi flyttade hit. Då var det ett fantastiskt sätt att lära känna andra svenskor och få hjälp med alla de tusentals frågor man hade i början. Nu är jag efter sexton år fortfarande kvar i KL och med i SWEA. .Många aktiviteter har jag redan provat, andra är nya så där kan man välja och vraka, Skälen att vara med i SWEA är idag helt andra. De flesta som flyttar hit stannar inte kvar så länge som vi. Då är SWEA ett fantastiskt sätt att lära känna de nya svenskor som dyker upp, eftersom gamla vänner flyttar och man behöver fylla på med nya. Önskan om att vara med i SWEA kan variera beroende var man befinner sig både platsmässigt och i livet, men det finns alltid en anledning att vara med

~Anki Cederkvist

När min man fick ett jobberbjudande i Malaysia blev jag orolig och nervös, jag som hade ”allt” hemma i Sverige. Kompisar och familj och är oerhört hemmakär. Googlade lite och hittade att Swea fanns i Malaysia. Bättre mottagande kunde jag inte få i mitt nya hemland. Fika, lunch, aktiviteter, fester osv osv… Likasinnade glada tjejer som tar hand om varandra – alltid!! Utan swea hade jag inte varit hemma i Malaysia.

~ Emma Flink

Det är underbart att ha ett lokalt nätverk av svenskar.

Som medlem ges du möjlighet att delta på olika aktiviteter med andra Sweor. Du kommer därmed snabbt in i ett socialt sammanhang. Du får tillgång till människor som förstår din situation dvs. hur det är att leva utomlands.

Som ny på en ort är det tryggt/bekvämt att träffa andra Sweor som kan ge tips var du skall handla, tandläkare, läkare, bank, frisör etc. Efter en tid när du själv får erfarenhet av det ”nya” landet kan du själv dela med dig av erfarenheter och hjälpa andra som är nya.

Swea KL är den tredje avdelningen inom Swea jag är med i. Jag har tidigare varit med i Swea Washington DC och Swea Bangkok. Några Sweor jag träffat tidigare har blivit vänner ”för livet” och det tror/hoppas jag även att några inom Swea KL kommer att bli.

~ Eva Ackerstierna

Hälsning från programgruppens ordförande

Välmående, kultur, umgås och ha kul!

Med bagaget fyllt av härliga stunder med nära och kära på annan kontinent så börjar många av oss nu komma tillbaka till KL. Visst kan det kännas vemodigt och avståndet upplevas som lite extra långt när skyltarna på flygplatsen vittnar om att vi, för vissa, nu är tillbaka i vårt tillfälliga hemland igen. Men jag väljer att inte misströsta. SWEAs medlemstidning väntade i postfacket och den gjorde mig glatt påmind om det härliga programmet vi planerat för hösten. Den 4 september kör vi igång med värvningskväll, vilket naturligtvis alla är välkomna till. Vad passar inte bättre än att ses över en drink eller två och berätta om vad vi har gjort i sommar? September bjuder i övrigt på en rundtur i Chinatown och naturligtvis en av årets höjdpunkter – kräftskivan!

I oktober har vi lagt in en hög växel med mycket fokus på mat och vin. Vad sägs om att lära sig surdegsbaka, laga malaysisk mat och förkovra sig i italienska viner? Jag är på! Vi uppmärksammar också att oktober är den månad där vi tänker lite extra på bröstcancer, detta genom en promenad i KLCC parken med rosa tema. Kanske att vi kan inspirera andra Sweor att göra detsamma?

November innehåller kvällsaktiviteter så som barrunda och middag. Ett härligt sätt att umgås, så ta gärna med någon som du tycker om. Extra roligt är att de som jobbar också kan ha möjlighet att delta. Vi är även i planeringen att besöka Gilda Beauty, ett svenskt skönhetsmärke som håller på att etablera sig här i Malaysia.

Som vanligt blir det en kaffemorgon och en lunch i månaden under hela hösten med start i september. Datum för alla programpunkter hittar du på SWEAs Facebook sida.

Innan jag avslutar vill jag passa på att påminna om Klotterplanket. Har du varit på någon bra restaurang eller ska du gå på något event, tipsa gärna oss andra!

Hälsningar

Therese, programansvarig

Hälsning från ordförande

Nu fångar vi in sommaren och våra sommarlov! Många av oss har planerat och drömt om sommaren hemma i Sverige ett tag nu! Vi längtar efter våra nära och kära eller kanske bara något så enkelt och gott som svenska jordgubbar. Några av oss planerar att stanna här i trakten för att fortsätta att upptäcka allt det vackra och spännande som Malaysia har att erbjuda. Men hur planerna än ser ut så ska vi ska inte tro det blir sommar ifall vi inte sätter fart och gör det lite somrigt… så det är dags nu att fixa, dona, planera så att vi kan njuta! Jag har fått uppleva mina första 6 månader med er här i Kuala Lumpur som styrelseordförande och tiden har rusat förbi! Oj, vad jag har lärt mig mycket av er kära medlemmar och styrelsemedlemmar. Jag känner en stor tacksamhet att ni alla har tagit emot mig med öppna armar och svarat tålmodigt på alla mina frågor. Jag tycker vi alla ska ge varandra väl godkänt! Tänk att gå på sommarlov och vara godkänd i allt, skönt, eller hur? Alla ni som bidrar och jobbar på med våra styrelseuppdrag, projekt, program, fester och dyl, NI ÄR FANTASTISKA i ert engagemang. Tusen tack! Idag hade vi sista styrelsemötet inför sommaren. Vi klarade av det snabbt, effektivt och ivrigt för att efteråt sammanstråla i ett sommarmingel vid poolen där vi passade på att fira Swea 40 år än en gång. Det blev en härligt glad tillställning i all sin enkelhet med många av er på plats. Som vanligt kommer det säga swisch och så ses vi här igen i augusti/september fulla med energi och en längtan efter vår malaysiska vardag i Kuala Lumpur! Då är vi, Swea, här och väntar på er med ett spännande program som vår programgrupp har snickrat ihop. Håll utkik efter programmet på FB! Själv packar jag väskan om 7 dagar men innan dess hinner jag med en nationaldagsfika den 4e juni och jag hoppas på att se er som är kvar där! Ni vill absolut inte missa alla goda bakverk, lovar! Sist men inte minst önskar jag er alla fina sweor i KL en alldeles ljuvlig sommar med era familjer och vänner! Marita

 

Jag är så glad och tacksam att jag fick uppleva 40-årsfirandet av Swea den 11e maj här i Kuala Lumpur.  Ett stort tack till vår dedikerade festkommitté för en lyckad tillställning! Hela helgen har vi kunnat höra skönsång och följa glada, fina och vitklädda Sweor från all världens hörn. Men att få dela den här minnesrika kvällen med många av er Sweor i Kuala Lumpur får nog betraktas som årets höjdpunkt hitintills! Tänk att något som hade sin början i ett garage, tack vare Agneta Nilsson, i Manhattan Beach var ett frö till ett sådant spännande och alldeles unikt nätverk med nästan 7000 medlemmar idag.

Sommaren närmar sig, några har redan åkte hem på sommarlov och andra åker mycket snart. Men än finns det en del programgodbitar kvar! Vad sägs om vinprovning med vår alldeles egna sommelier, kaffemorgon, bokklubb och sist men inte minst ett sommarmingel den 30e maj. Vi tar chansen att fira Swea 40 år igen för alla er som inte kunde närvara i helgens festligheter men vi passar också på att önska varandra en fin sommar under sköna former! Så, håll utkik på Facebook och varmt välkomna alla fina Sweor i Kuala Lumpur!

Väl bemött!

Marita Viksten, 13 maj 2019

Ordförande

 

Hälsning från ordförande Marita Viksten 25/2 2019

2018 års informativa årsmöte är avklarat och alla vi som närvarade fick avnjuta goda semlor tillsammans med ett härligt glatt gäng ”Sweor”. Som nytillträdd ordförande efter Pia Ridström ser jag fram emot allt nytt jag kommer lära mig av alla er aktiva medlemmar. Vi har massa spännande aktiviteter att se fram emot, som vår eminenta programgrupp har satt ihop, inför våren. Det kommer bli fartfyllda aktiviteter såsom go-cart och forsränning men också lite lugnare aktiviteter som batikmålning och undervisande möten som t.ex. med The Hive – Bulks food där vi får lyssna till Claire S. och” A talk about living A Zero Waste Lifestyle.” Detta är bara ett axplock av allt som händer i vår. Samtliga aktiviteter hittar ni som vanligt på Swea Kuala Lumpurs Facebook sida.

Sist men inte minst så bjuder vi in till Världens största 40-årsfest! Den 11 maj firar vi att Swea grundades av Agneta Nilsson i Los Angeles 1979 och då är alltså alla 7000 medlemmar inbjudna att fira jubilaren i respektive SWEA-avdelning jorden runt. Här i Kuala Lumpur kommer vi klä oss i vitt som sig bör, duka i blått och gult och fira naturligtvis! Håll utkik på Facebook för mer information!

Mig når man bäst på min mail marita.viksten(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com. All input och alla frågor är välkomna!

Väl mött!

Marita Viksten

Styrelseordförande

SWEA KUALA LUMPUR HÖSTBREV, SEPTEMBER 2014

“Allting är mycket för stort här,’ tänkte Muminmamman. ’ Eller kanske jag är för liten.”
― Tove Jansson, Muminpappan och havet

Citatet stammer bra in på känslan då man flyttar till ett nytt land, stad, kultur och lämnar det man varit van vid. SWEA Kuala Lumpurs verksamhet är ett sätt att bekanta sig med det litet för stora, eller att lära sig något nytt om det man redan kanske trodde man kunde. Vi är ganska många som känner oss små allt emellanåt.

Programmet för Swea har kört igång i ett hisnande tempo efter en litet tystare sommarperiod. Styrelsen hade sitt andra möte idag (9.9 2014) och som vanligt var det kombinerat med en annan SWEA aktivitet, idag en välbesökt kaffemorgon om Malaysiska tigrar med många besökare.

Det är otroligt stimulerande att som styrelse få uppleva att de evenemang som ordnas är välbesökta. På värvningskvällen fick vi 5 nya medlemmar och var 24 personer av (idag) 65 betalande medlemmar. Till den kommande Kräftskivan har i dagens läge över 60 personer anmält sig och vår shoppingresa till Johor Baru med övernattning har lockat 16 medlemmar. TACK!

Våra styrelsemöten är alltid öppna även för medlemmar utanför styrelsen, om du känner att du vill komma med och se hur vi verkar är du hjärtligt välkommen.

Under sommaren visade det sig än en gång att man aldrig kan vara säker på vart livet tar en och vad som kan hända, i detta fall sjukdomsfall, och omständigheterna har lett till att jag (Jessika) fortsätter som ordförande åtminstone tillsvidare. Vi har i och med det också fått påminnelse om hur viktig SWEAs funktion att stödja varandra i vardagen är, utöver de syften som strävar till att värna om svensk kultur, stödja svenska språket och svenskt näringsliv.

Hela styrelsen hoppas att det finns en medlem som är villig att engagera sig med oss och ”föra ordet” vidare, ordförandeposten är utan vidare den lättaste posten att inneha i en så aktiv förening som SWEA Kuala Lumpur.
”Om han bara finge prata, det hindrade en så bra från att tänka.”(Det osynliga barnet( Tove Jansson)

Ibland behöver vi alla prata av oss. Vi är en grupp med kvinnor (Swedish Women´s Educational Association) med varierande bakgrund, mycket varierande intressen, varierande familjesituation samt mycket varierande ålder. Det betyder att vi får otroligt mycket nya infallsvinklar på vårt sätt att tänka om vi bara känner att vi kan prata om det mesta. Det är en av de främsta orsakerna till att jag personligen får och fått ut väldigt mycket av SWEA KL:s verksamhet.

Vi hoppas att vi kan tillgodose alla våra medlemmars behov. Därför önskar vi oss respons på vår verksamhet. I dagens läge bor väldigt många i området kring Mont Kiara vilket gör att verksamheten kan verka centraliserad dit. Det är igen av praktiska orsaker eftersom det finns många där som ställer upp och ordnar evenemang i sitt hem. Kom ihåg att kaffemorgnarna främst är till för att umgås på, själva kaffet och tilltugget är en trevlig bisak. Vi vet också att mycket av programmet inte passar in tidsmässigt om du jobbar och hoppas därför på att få gensvar av dej hurdan verksamhet som du skulle vilja delta i. Det vill säga fortsätt att föreslå aktiviteter, allt fixar sig, mirakel tar bara lite längre tid…..

Jag önskar alla våra medlemmar en trevlig höst, tackar alla aktiva medlemmar vi har nöjet av att ha och önskar alla nya hjärtligt välkomna till KL och SWEA .

Kram Jessika

Swea Kuala Lumpur Ordförande

Ordförande har ordet, September 2013

”Madame madame, where are you from, how much does your husband earn, why you no maid…” och ett tiotal andra frågor följt av ett småleende är kanske det första som slår en då man kommer till Malaysia, en öppen men kanske inte så finkänslig inställning till skillnad till ”Maskros som tändes  och tjärdoft som kändes …. då drömde jag”…..,” sommaren är kort” och alla andra sommarsånger som  påminner om det vi gärna tänker på då vi känner efter vad som kännetecknar det land vi kommer från.SWEA Kuala Lumpurs verksamhet har kört igång efter en stillsammare period. Vi har många nya ansikten ibland oss och hoppas förstås att att alla  kvinnor som talar/förstår svenska i Malaysia känner sig välkomna i gruppen. Vi representerar en grupp  kvinnor vars medelålder i maj var 47 år och som kommer från alla de nordiska länderna. Någon är här för arbete, någon med familj som medföljande, någon som Malaysia my Second Home, någon på kort tid, någon har bott här redan länge, det vill säga att vi är mycket olika både till ålder, erfarenhet och motivation. Detta gör att vi har möjlighet och resurser  att ordna varierande program under terminen som börjar men också att vi behöver få ta del av vad just DU önskar dig och förstås din energi   Genom att bli medlem av SWEA KL försäkrar du dig om att få information om vårt program. Genom att gå in på vår  Facebooksida kan du ta del av hurdant program vi ordnar också utan att vara medlem. Kaffemorgnar, luncher, rundvandringar, kräftskiva,kulturprogram, diskussioner, motion….börja med att komma med eller ta kontakt med Anki och bekanta dig med vår verksamhet. (Lägg även märke till den verksamhet som SWEA International och region Asien erbjuder via  det kommande Världsmötet i Bologna 2013 och Regionmötet i Melbourne 2014)

”Nu blåser storm därute och stänger sommarens dörr……. kom trösta mig en smula för nu är jag ganska trött och med ens så förfärligt allena….”(Tove Janssons Höstvisa). Malaysia är ett vackert land som ofta kallas för ”Asia light” och det är fantastiskt med alla hjälpsamma människor man har runt sig. Ibland kan man ändå känna sig väldigt annorlunda och totalt ensam och då kan det vara skönt att  veta att vi är många som upplevt samma känsla. SWEA:s syfte förutom att främja Sverige och svensk kultur är att finnas till också i en stödjande funktion.  Vi startar vi vår kontaktpersonsverksamhet denna termin och tror att den kan vara till både nytta och nöje för dig som är ny men även ge en insikt åt dig som bott här en tid hur mycket tiden i Kuala Lumpur gett dig i form av erfarenhet och upplevelser.   Jag önskar alla en bra höst i Kuala Lumpur och ser fram emot att träffa er alla snart.

Jessika