Network Menu

Tidigare brev

Hälsning från ordförande Marita Viksten 25/2 2019

2018 års informativa årsmöte är avklarat och alla vi som närvarade fick avnjuta goda semlor tillsammans med ett härligt glatt gäng ”Sweor”. Som nytillträdd ordförande efter Pia Ridström ser jag fram emot allt nytt jag kommer lära mig av alla er aktiva medlemmar. Vi har massa spännande aktiviteter att se fram emot, som vår eminenta programgrupp har satt ihop, inför våren. Det kommer bli fartfyllda aktiviteter såsom go-cart och forsränning men också lite lugnare aktiviteter som batikmålning och undervisande möten som t.ex. med The Hive – Bulks food där vi får lyssna till Claire S. och” A talk about living A Zero Waste Lifestyle.” Detta är bara ett axplock av allt som händer i vår. Samtliga aktiviteter hittar ni som vanligt på Swea Kuala Lumpurs Facebook sida.

Sist men inte minst så bjuder vi in till Världens största 40-årsfest! Den 11 maj firar vi att Swea grundades av Agneta Nilsson i Los Angeles 1979 och då är alltså alla 7000 medlemmar inbjudna att fira jubilaren i respektive SWEA-avdelning jorden runt. Här i Kuala Lumpur kommer vi klä oss i vitt som sig bör, duka i blått och gult och fira naturligtvis! Håll utkik på Facebook för mer information!

Mig når man bäst på min mail marita.viksten(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com. All input och alla frågor är välkomna!

Väl mött!

Marita Viksten

Styrelseordförande

SWEA KUALA LUMPUR HÖSTBREV, SEPTEMBER 2014

“Allting är mycket för stort här,’ tänkte Muminmamman. ’ Eller kanske jag är för liten.”
― Tove Jansson, Muminpappan och havet

Citatet stammer bra in på känslan då man flyttar till ett nytt land, stad, kultur och lämnar det man varit van vid. SWEA Kuala Lumpurs verksamhet är ett sätt att bekanta sig med det litet för stora, eller att lära sig något nytt om det man redan kanske trodde man kunde. Vi är ganska många som känner oss små allt emellanåt.

Programmet för Swea har kört igång i ett hisnande tempo efter en litet tystare sommarperiod. Styrelsen hade sitt andra möte idag (9.9 2014) och som vanligt var det kombinerat med en annan SWEA aktivitet, idag en välbesökt kaffemorgon om Malaysiska tigrar med många besökare.

Det är otroligt stimulerande att som styrelse få uppleva att de evenemang som ordnas är välbesökta. På värvningskvällen fick vi 5 nya medlemmar och var 24 personer av (idag) 65 betalande medlemmar. Till den kommande Kräftskivan har i dagens läge över 60 personer anmält sig och vår shoppingresa till Johor Baru med övernattning har lockat 16 medlemmar. TACK!

Våra styrelsemöten är alltid öppna även för medlemmar utanför styrelsen, om du känner att du vill komma med och se hur vi verkar är du hjärtligt välkommen.

Under sommaren visade det sig än en gång att man aldrig kan vara säker på vart livet tar en och vad som kan hända, i detta fall sjukdomsfall, och omständigheterna har lett till att jag (Jessika) fortsätter som ordförande åtminstone tillsvidare. Vi har i och med det också fått påminnelse om hur viktig SWEAs funktion att stödja varandra i vardagen är, utöver de syften som strävar till att värna om svensk kultur, stödja svenska språket och svenskt näringsliv.

Hela styrelsen hoppas att det finns en medlem som är villig att engagera sig med oss och ”föra ordet” vidare, ordförandeposten är utan vidare den lättaste posten att inneha i en så aktiv förening som SWEA Kuala Lumpur.
”Om han bara finge prata, det hindrade en så bra från att tänka.”(Det osynliga barnet( Tove Jansson)

Ibland behöver vi alla prata av oss. Vi är en grupp med kvinnor (Swedish Women´s Educational Association) med varierande bakgrund, mycket varierande intressen, varierande familjesituation samt mycket varierande ålder. Det betyder att vi får otroligt mycket nya infallsvinklar på vårt sätt att tänka om vi bara känner att vi kan prata om det mesta. Det är en av de främsta orsakerna till att jag personligen får och fått ut väldigt mycket av SWEA KL:s verksamhet.

Vi hoppas att vi kan tillgodose alla våra medlemmars behov. Därför önskar vi oss respons på vår verksamhet. I dagens läge bor väldigt många i området kring Mont Kiara vilket gör att verksamheten kan verka centraliserad dit. Det är igen av praktiska orsaker eftersom det finns många där som ställer upp och ordnar evenemang i sitt hem. Kom ihåg att kaffemorgnarna främst är till för att umgås på, själva kaffet och tilltugget är en trevlig bisak. Vi vet också att mycket av programmet inte passar in tidsmässigt om du jobbar och hoppas därför på att få gensvar av dej hurdan verksamhet som du skulle vilja delta i. Det vill säga fortsätt att föreslå aktiviteter, allt fixar sig, mirakel tar bara lite längre tid…..

Jag önskar alla våra medlemmar en trevlig höst, tackar alla aktiva medlemmar vi har nöjet av att ha och önskar alla nya hjärtligt välkomna till KL och SWEA .

Kram Jessika

Swea Kuala Lumpur Ordförande

Ordförande har ordet, September 2013

”Madame madame, where are you from, how much does your husband earn, why you no maid…” och ett tiotal andra frågor följt av ett småleende är kanske det första som slår en då man kommer till Malaysia, en öppen men kanske inte så finkänslig inställning till skillnad till ”Maskros som tändes  och tjärdoft som kändes …. då drömde jag”…..,” sommaren är kort” och alla andra sommarsånger som  påminner om det vi gärna tänker på då vi känner efter vad som kännetecknar det land vi kommer från.SWEA Kuala Lumpurs verksamhet har kört igång efter en stillsammare period. Vi har många nya ansikten ibland oss och hoppas förstås att att alla  kvinnor som talar/förstår svenska i Malaysia känner sig välkomna i gruppen. Vi representerar en grupp  kvinnor vars medelålder i maj var 47 år och som kommer från alla de nordiska länderna. Någon är här för arbete, någon med familj som medföljande, någon som Malaysia my Second Home, någon på kort tid, någon har bott här redan länge, det vill säga att vi är mycket olika både till ålder, erfarenhet och motivation. Detta gör att vi har möjlighet och resurser  att ordna varierande program under terminen som börjar men också att vi behöver få ta del av vad just DU önskar dig och förstås din energi   Genom att bli medlem av SWEA KL försäkrar du dig om att få information om vårt program. Genom att gå in på vår  Facebooksida kan du ta del av hurdant program vi ordnar också utan att vara medlem. Kaffemorgnar, luncher, rundvandringar, kräftskiva,kulturprogram, diskussioner, motion….börja med att komma med eller ta kontakt med Anki och bekanta dig med vår verksamhet. (Lägg även märke till den verksamhet som SWEA International och region Asien erbjuder via  det kommande Världsmötet i Bologna 2013 och Regionmötet i Melbourne 2014)

”Nu blåser storm därute och stänger sommarens dörr……. kom trösta mig en smula för nu är jag ganska trött och med ens så förfärligt allena….”(Tove Janssons Höstvisa). Malaysia är ett vackert land som ofta kallas för ”Asia light” och det är fantastiskt med alla hjälpsamma människor man har runt sig. Ibland kan man ändå känna sig väldigt annorlunda och totalt ensam och då kan det vara skönt att  veta att vi är många som upplevt samma känsla. SWEA:s syfte förutom att främja Sverige och svensk kultur är att finnas till också i en stödjande funktion.  Vi startar vi vår kontaktpersonsverksamhet denna termin och tror att den kan vara till både nytta och nöje för dig som är ny men även ge en insikt åt dig som bott här en tid hur mycket tiden i Kuala Lumpur gett dig i form av erfarenhet och upplevelser.   Jag önskar alla en bra höst i Kuala Lumpur och ser fram emot att träffa er alla snart.

Jessika